Lema legt uit: Wat is HACCP ?

Lema legt uit: Wat is HACCP ?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Point en is wettelijk verplicht voor alle bedrijven die levensmiddelen produceren.

22 Nov 2017
Nieuwsbrief
10 min.

Lema legt uit: Wat is HACCP ?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Point en is wettelijk verplicht voor alle bedrijven die levensmiddelen produceren.

HACCP benadert op een systematische manier het voorkomen van besmettingen omtrent de voedselveiligheid. Dit controlesysteem wordt wereldwijd gebruikt tijdens alle stappen van de voedingsproductie, van beginproces tot de consumptie van het finale product. HACCP is gebaseerd op 7 principes die worden toegespitst op de situatie van het desbetreffende bedrijf. Zo wordt er meteen aangegeven waar en in welke fase er eventuele gevaren of risico’s kunnen plaatsvinden, die dan preventief kunnen worden aangepakt.

Weetje! HACCP werd ontwikkeld voor de ontwikkeling en de productie van voeding voor het Amerikaans ruimteprogramma.

De voordelen van HACCP

  • productie onbruikbare producten verminderd
  • kwaliteit van de producten gaat omhoog
  • productenstocks kunnen beter gecontroleerd worden
  • meer uniformiteit in de bereidingswijze
  • winst neemt toe
  • sensibilisatie bij je werknemers en actievere verantwoordelijkheid omtrent de voedselveiligheid
  • goed scoren op HACCP leidt vaak tot nieuwe klanten

 

Ja, ik wil goed voorbereid zijn bij een HACCP-controle!

De HACCP-principes volgen geen kant en klare handleiding omdat het controlesysteem ten allen tijde aanpasbaar moet zijn aan de soort en grootte van het bedrijf.  De Europese Voedingswetgeving bepaalt wel dat er rekening moet gehouden worden met de Codex Alimentarius.


Maar uiteraard helpt Lema je graag een handje. Zo stelt ons gekwalificeerd HACCP-team, al dan niet samen met jou, een HACCP-plan op volledig volgens de voorgeschreven regels. Zo kunnen we alle potentiële gevaren voor de gezondheid in kaart brengen en eventuele oplossingen aanreiken. In het kader van dit plan kan er ook een hygiëneplan worden opgemaakt,  deze is een verplicht deel van het HACCP-plan.

Bij een mogelijke controle van het ‘Federaal Agentschap voor de Voedselketen’ dient dit plan als leidraad voor de audit. Zo geeft het de opgelegde richtlijnen aan die jouw bedrijf nastreeft.

Lema is een ideale HACCP-partner. Wil je meer weten over HACCP, een hygiëneplan of professioneel advies inzake de betreffende wetgeving? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Om www.lemachemie.be goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.